Trafikte yaşanılabilecek kaza ve yaralanma durumlarında, ilk müdahale oldukça önemlidir. Çoğu durumda, zamanında yapılan müdahale hayat kurtarıcı olabiliyor. Haliyle, yaşanabilecek herhangi bir kaza durumuna karşı, sürücülerin de tam anlamıyla hazırlıklı olması gerekiyor. Burada sürücülerin, herhangi bir olumsuz duruma karşı yapabilecekleri en iyi hazırlık, eksiksiz bir ilk yardım çantası içeriğine sahip olmaktır.
Eksiksiz bir, araç ilk yardım çantasına sahip olmanız, acil durumlarda ya da kaza sonrasında yaralıları sağlık birimlerine ya da sağlık kuruluşlarına ulaştırılıncaya kadar, ilk müdahaleyi yapmanızı sağlar. Giriş kısmında da söylediğimiz gibi, bu ilk müdahale çoğu zaman hayat kurtarıcı olabiliyor.
Peki, ilk yardım seti içerisinde neler olmalı? Araç sahiplerinin bu konuda nasıl bir hazırlık yapması gerekiyor? Gelin şimdi de bu detaylara bakalım.
Araç İlk Yardım Çantası İçeriği
ve bulunması gereken tüm ürünler
Tam bir setin içerisinde, her duruma hazırlıklı olmanızı sağlayacak ekipmanlar bulunması gerekiyor. Genel kabul görmüş olan ve sıfır araçları satın alırken de içerisinde gördüğümüz geniş bir set bulunmakta. Standartları belirleyen bu setlere göre hangi ekipmanlara sahip olmamız gerekiyor bakalım.
- Üçgen Sargı Bezi
- Standart olarak genelde 3 adet kullanılır. Fazlası da eklenebilir.
- Büyük Boy Sargı Bezi
- Herhangi bir yaralanma durumunda, yarayı sarmak için kullanılabilir.
- Antiseptik Solüsyon
- Açık yaralarda, yarayı temizlemek için gereklidir.
- Gazlı Bez
- Yine yarayı temizlemek ve pansuman yapmak adına gereklidir.
- Turnike
- En az 50 cm olmak üzere, sette mutlaka yer alması gerekli. Kanamaları durdurmak adına kullanılır.
- Flaster
- Pansuman malzemeleri içerisinde yer alır. Yarayı sardıktan sonra bantlamak adına kullanırız.
- Tıbbi Eldiven
- Pansuman yaparken ya da turnike gerektiği durumlarda, müdahale yapan kişinin kullanması için gereklidir.
- Çengelli İğne
- Nasıl bir durumla karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle her duruma hazır olmanız lazım. Sargı bezlerini sabitlemek adına kullanılabilir.
- Yara Bandı
- Nispeten daha küçük yaralanmalarda işinize yarayabilir.
- Esmark Bandaj
- Atardamar kanamalarının durdurulması için kullanılan bir banttır. Kanamalı yaralanmalarda hayati önem taşır.
- Alüminyum Yanık Örtüsü
- Yanık durumunda, sağlık birimleri gelene ya da hastayı ulaştırana kadar bir önlem olarak kullanılır.
- El Feneri
- Kaza yaşadığınız an ya da bölgeyi tahmin edemezsiniz. Karanlık bir ortamda talihsiz bir kaza yaşayacak olursanız, ilk müdahale için el fenerine ihtiyacınız olacak.
- Elastik Bandaj
- Burkulmalar ya da eklem yaralanmaları için destek olarak kullanılır.
- Makas
- Tüm bu malzemeleri kesilmesi adına kullanabileceğiniz bir de makasa sahip olmanız lazım. Fakat makası seçerken, paslanmaz bir makas olmasına dikkat edilmeli.
- Solunum Maskesi
- Hava Yolu Hortumu
Araç ilk yardım çantası içeriği, standart olarak bu şekilde. Tabii ki bu içeriklere ek olarak çantanıza ekleyebileceğiniz ekipmanlar da var. Daha fazla önlem almanız açısından ek ekipmanlara da yer verebilirsiniz. Peki, ek olarak hangi ekipmanları kullanabiliriz? Önerilerimize bakalım.
Önerilerle İlk Yardım Çantasında Olması Gereken Ek Ürünler
Saydığımız bu malzemelerin zorunluluğu yok. Bu malzemeler söylediğimiz gibi olmasının size avantaj sağlayacağı ek ekipmanlar.
- El Feneri için Yedek Piller
- El fenerinin pilinin bitmesine karşı ek bir önlem
- Çakı ya da Keski
- Minik bir çakı ya da keski her zaman için işinize yarayabilir. Herhangi bir kaza durumunda, sıkışan bir emniyet kemerini açmak gibi işler için kullanabilirsiniz.
- Plastik Şişe Su
- Yine olumsuzluklara karşı ek bir önlem. Nerede nasıl kaza yapacağınızı bilemeyeceğiniz için yanınızda su bulunması her zaman için önemli.
- Düdük
- Kaza sonrasında sesinizi duyurmak adına bir düdüğe ihtiyacınız olabilir. Her ne kadar akıllı telefonlar hatta akıllı saatler bile bu konuda yardımcınız olsa da nasıl bir konumda olacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle her ihtimale karşı sesinizi duyurabileceğiniz bir düdük bulundurabilirsiniz.
İlk yardım çantası içeriği neler olmalı sorusuna cevap verdik. Şimdi de çantanın özellikleri konusunda birkaç öneri vereceğiz.
Araç İlk Yardım Çantasının Özellikleri Nasıl Olmalı?
Tüm bu malzemeler dediğimiz gibi bir sağlık çantasının içerisinde, aracın ulaşılabilir bir yerinde olmalı. Peki, sağlık çantasının özellikleri nasıl olmalı? Sonuçta ilk yardım çantasının tüm bu ürünleri koruması ve aynı zamanda da işlevsel olması gerekiyor. Bunun için tercih edeceğiniz çantanın özelliklerini de değerlendirin. Birkaç öneri vermek istersek;
- Sağlam bir dikiş yapısının olması ve fermuar kısmının dayanıklı olması gerekiyor.
- Kolay açılabilir ve işlevsel bir kullanımı olmalı.
- Su geçirmeye karşı koruması olması önemli. Yine aynı noktaya geliyor. Nerede kaza yapacağınızı bilemezsiniz. İlk yardım çantasının su geçirmez özellikli olması, herhangi bir sıvı teması durumunda içindeki malzemelerin korunmasını sağlayacaktır.
İlk yardım çantası için önerilerimize sıraladık. Rehberimizi bitirmeden önce çok merak edilen ve sürekli sorulan “İlk yardım çantası eksik araç muayeneden geçer mi?” sorusuna da yanıt verelim.
İlk Yardım Çantası Eksik Olan Araç Muayeneden Geçebilir mi?
İlk yardım çantası ve İlk yardım çantası içindeki ekipmanlar ne kadar hayati bir öneme sahip gördük. İlk müdahale için etkisi olduğu büyük. Bu resmi kurumlar tarafından da kabul görmüş olan bir gerçek. Haliyle araç muayenelerinde de ilk yardım çantalarının önemi büyük.
Böyle değerlendirildiği zaman araçlarda ilk yardım çantası olması zorunluluk. TUVTÜRK tarafından belirlenen kriterlere göre çanta zorunlu ama aracınızda ilk yardım çantası yoksa, yine de muayeneden geçebiliyorsunuz.
Çünkü bu durum hafif kusurlu sınıfına girilmesine neden oluyor. Aracınız hafif kusurlu bir şekilde muayeneden geçmiş oluyor.
İlk yardım çantası içeriği neler ve ilk yardım çantasının önemi ne artık biliyorsunuz. Bizim de size önerimiz, mutlaka aracınızda eksiksiz bir şekilde ilk yardım çantasını bulundurmanız.
Unutmayın, trafikte her an her şey başınıza gelebilir ve doğru, zamanında yapılan ilk müdahale hayat kurtarabilir. Böyle bir durumda ilk yardım çantasının içerisinde yer alan ekipmanlara mutlaka ihtiyacınız olacak.